• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Problemy po wytrysku

Kwarqesquilia

New member
Cześć, od kilku miesięcy ponad męczę się z dość uciążliwym problemem, mianowicie po masturbacji/stosunku chce mi się częściej sikać, a także odczuwam swędzenie wewnątrz prącia. Dodatkowo pojawiają mi się małe czerwone plamki po masturbacji / stosunku (mam wrażenie że to podrażnienie ale próbowałem sudocremem usunąć i czasem znikają , czasem nie, jeszcze też zauważyłem, aczkolwiek nie ma to żadnych objawów ( nie piecze ani nic) na koncu skóry pracia, mam tak jakby taką czerwoną oponkę ( tylko skóra jest czerwona, nie napletek) . Byłem u urologa , podstawowe badanie moczu zrobione więc raczej nie ma tu mowy o zakażeniu, USG jamy brzusznej też nie wykryło żadnych problemów z prostatą etc. Moje pytanie brzmi co robić dalej? Mam świadomość że może to być od nadmiernej masturbacji, natomiast jest mi ciężko przestać , staram się chociaż robić przerwy co 3/4 dni ale wiecie jak jest.. myslicie by porobić jeszcze jakieś badania czy bardziej się skupić na przystopowaniu z masturbacja ?

toastt

Well-known member
Może to być początek zapalenia gruczołu krokowego. Posiew moczu w takim wypadku jest niediagnostyczny. Przydałoby się zrobić przynajmniej posiew nasienia, a optymalnie – posiew wydzieliny gruczołu krokowego (po pobraniu jej przez urologa). Moim zdaniem masz czynne zakażenie w gruczole krokowym, które przenosi się na cewkę moczową i żołądź po wytrysku. Tych bakterii może być na tyle mało, że nie wywołują one ogólnego zakażenia układu moczowego (z wszystkimi jego objawami), ale powodują miejscowe nadkażenie, które z czasem mija (w miarę zachowania abstynencji seksualnej).

Miałem identyczne objawy na początku przewlekłego zapalenia gruczołu krokowego (na tle bakteryjnym). Jeżeli powyższe badanie / badania nie wykażą bakterii, to wtedy trzeba szukać przyczyny dalej. Mogą to być spięte mięśnie dna miednicy.

Kwarqesquilia

New member
Ok, w takim razie zrobię jeszcze posiew moczu , bo jak narazie robiłem tylko ogólne, i pójdę z tym do urologa, a czy jakieś maści/ lekarstwa bez recepty mógłbyś polecić? Przede wszystkim chodzi mi. O jakąś maść by te zaczerwienienia znikły ( stosowałem sudocrem, clotrimazolum) bez skutku, zastanawiam się też czy z tymi zaczerwieniami nie przesadzam bo jak urolog to zobaczył to mówił że prawie tego nie widać , ale wiadome lepiej wyleczyć całkiem..

toastt

Well-known member
Te zaczerwienienia to może być miejscowe nadkażenie po wytrysku. Jeśli założymy, że bakterie są w prostacie (mam nadzieję, że ich nie ma) to działa to tak: zainfekowana prostata / pęcherzyki nasienne –> wytrysk –> bakterie lądują w cewce moczowej i na żołędzi –> lekkie nadkażenie (objawiające się zaczerwienieniem i swędzeniem). Tutaj nie bardzo jest opcja coś Ci poradzić, a przed badaniami generalnie lepiej powstrzymać się od nakładania maści przeciwbakteryjnych. Spróbuj maść nagietkową bez recepty – nie chcę reklamować, ale Ziaja robi moim zdaniem najlepszą, reszta ma oszukany skład (przetestowałem kilka na egzemę na dłoniach). Fajnie łagodzi wszelkie zaczerwienienia i ma też działanie przeciwbakteryjne.

pelesos

Active member
Bez badan mikrobiologicznych wymazów to jak wróżenie z fusów. Może antybiotyk w ciemno pomoże, a może nie. Trudno się tak ustosunkować do tematu nie badając. Zapisz się do mnie lub innego lekarza na wizytę i niech sprawdzi co i jak.