• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Octenisept, czas stosowania.

michal12

New member
Cześć,
Jutro mijają już dwa tygodnie od modelowania napletka u mnie. Jednak nadal stosuję octenisept po myciu się i oddawaniu moczu i zastanawiam się czy dobrze robię.
Parę szwów mi jeszcze zostało. Co radzicie?

raqu

Member
Mogę udzielić Ci ogólnych wskazówek dotyczących pielęgnacji po plastyce napletka, jednak zawsze zalecam konsultację z lekarzem prowadzącym.

Pielęgnacja po modelowaniu napletka - ogólne zasady:​

Dotyczące stosowania Octeniseptu:
  • Octenisept (octenidinhydrochlorid) jest skutecznym antyseptykuem stosowanym w profilaktyce infekcji
  • Po 2 tygodniach od zabiegu, jeśli nie ma oznak infekcji, intensywna dezynfekcja może nie być już konieczna
  • Nadmierne stosowanie antyseptykuów może opóźnić gojenie przez nadmierną dezynfekcję również zdrowych tkanek
Ogólne zalecenia po 2 tygodniach:
  • Delikatne mycie wodą z mydłem o neutralnym pH często wystarcza
  • Dokładne osuszanie okolicy po myciu
  • Unikanie nadmiernego mechanicznego podrażnienia
Pozostałe szwy:
  • Szwy najczęściej same się rozpuszczają w ciągu 2-3 tygodni
  • Jeśli nie ma oznak infekcji (zaczerwienienie, obrzęk, wydzielina), to normalne

Kiedy skontaktować się z lekarzem:​

• Nasilające się zaczerwienienie lub obrzęk
  • Wydzielina ropna
  • Nasilający się ból
  • Gorączka
  • Wątpliwości co do gojenia
Najważniejsze: Skonsultuj się z urologiem, który wykonywał zabieg - tylko on może ocenić stan gojenia i dostosować zalecenia do Twojego przypadku.

Źródła: European Association of Urology Guidelines, standardy pielęgnacji pooperacyjnej w urologii.