blackpalladin
New member
To forum bardzo mi pomogło przy researchu dot. obrzezania i ogólnie problemów dot. penisa więc, że napiszę krótki artykuł dla potomnych, zapraszam do dodawania swoich przemysleń i patentów. Ja miałem obrzezanie high and lose z wydłużeniem wędzidełka i to moje doświadczenia, oczywiście nie wiem czy przełożą się na Wasze - mogą, ale nie muszą. Część rzeczy zrobiłbym inaczej w te pierwsze dni, a z części jestem zadowolony.
Sam przed zabiegiem zrobiłem większe zamówienie w aptece internetowej, coby mieć już gotową „apteczkę”, na liście zakupów znalazły się:
Must have:
Dodatkowo moim zdaniem warto:
Zmiana pierwszego opatrunku:
Spanie i nocne wzwody:
Ogólnie:
Dodawajcie swoje przemyślenia, może uda się stworzyć jakąś listę która doda odwagi forumowiczom i pomoże się przygotować do zabiegu.
Sam przed zabiegiem zrobiłem większe zamówienie w aptece internetowej, coby mieć już gotową „apteczkę”, na liście zakupów znalazły się:
Must have:
- Duża buteleczka Octaniseptu - do zmiany opatrunków i po sikaniu,
- Gaza opatrunkowa 1/4 m (w sporej ilości, opatrunki nosiłem przez dobre 10 dni, zmieniałem conajmniej raz dziennie, ale zwykle o wiele częściej, bo spadały albo poplamiłem moczem),
- Kompresy jałowe 5x5 / 7,5x7,5 / 10x10 (też w sporej ilości) - używałem ich przy oczyszczaniu penisa podczas zmian opatrunków i do wytarcia z Octaniseptu i po sikaniu
- Plaster opatrunkowy - polecam te włókninowe (12,5mm albo 25mm) bo łatwo schodzą po zmoczeniu
- Dopasowane slipki (co najmniej kilka sztuk),
- Szare mydło w płynie - o wiele lepsze niż w kostce.
Dodatkowo moim zdaniem warto:
- Zimny okład - ja miałem Nexcare, który wkładałem do zamrażarki - bardzo pomocny w pierwsze noce ze wzwodami. Po prostu odkrywałem kołdrę, przykładałem okład w okolice majtek i momentalnie był spokój
- Paracetamol/ibuprofen/inny środek przeciwbólowy - jakby bolało w nocy zwłaszcza, uważajcie żeby lek nie miał np kofeiny dodatkowo bo nocka z głowy
- Papier nawilżany toaletowy - pierwszy prysznic mogłem wziąć po tygodniu, wcześniej mycie fragmentaryczne, a wiadomo - dwójkę trzeba robić. Lekarz szczególnie uczulił na higienę pomiędzy załatwianiem się i myciem rąk między dwójką a np wysikaniem się „za jednym posiedzeniem” bo to może być prawdopodobne źródło zakażenia.
- Ciepły szlafroczek (jeśli nie macie)
- Żel do dezynfekcji rąk (teraz to chyba wszyscy mają na chacie) ale dłonie można psikać też octaniseptem
- Sanytol do prania - do dezynfekcji gaci i ręczników
Zmiana pierwszego opatrunku:
- Przed zmianą opatrunku dobrze go zmoczyć. Dzięki temu będzie łatwiej odchodził.
- Opatrunek, przynajmniej za pierwszym razem dobrze zmieniać na leżąco, po prostu przygotuj sobie gazy, plastry, nożyczki i Octanisept, połóż podkładkę albo ręcznik i poproś domowników o chwile prywatności.
- Delikatnie i powoli ściągaj opatrunek, nie ciągnij nic na siłę, jak coś jest zaschnięte, po prostu psikaj to Octaniseptem. Cześć szwów może być zaplątana w gazę, ale po spryskaniu odplątanie nie powinno być ciężkie, trzeba być tylko mega delikatnym.
- Nie spiesz się z opatrunkiem, rób to na spokojnie
- Moim zdaniem dobrze, jakby ktoś był na chacie, a jak nie to pozostań z kimś w kontakcie.
Spanie i nocne wzwody:
- Zmiana opatrunku na noc, po ostatnim sikaniu
- Polecam chłodną temperaturę w sypialni i dodatkowo lekką kołdrę/koc/albo nawet samą powłoczkę od pościeli, podnosimy kołdrę w razie obudzenia przez wzwód,
- Zimny kompres przykładałem w okolice slipek (ale bez bezpośredniego dotykania sprzętu),
- Wstanie z łózka i pochodzenie po pokoju jeśli pozostałe sposoby zawiodły.
Ogólnie:
- Nie polecam ukrywać przed całym światem, że robiliście zabieg, ja na początku trochę się wstydziłem ale potem podzieliłem się tym z rodziną i znajomymi i otrzymałem dużo wsparcia,
- Jeśli pracujecie to zwolnienie lekarskie minimum 7 dni moim zdaniem, a nawet więcej w przypadku jakiejś pracy fizycznej,
- Nie łamać się, jeśli będziecie niewyspani przez pierwsze kilka dni,
- Poprosić o kontakt do urologa na wypadek jakichś komplikacji, dowiedzieć się jak szybko można się zgłosić (mój urolog powiedział mi gdzie mogę go znaleźć i żebym uderzał bezpośrednio jakby coś się działo),
- Zaglądać na forum, nie jesteście sami, tysiące facetów ma to za sobą i z każdym dniem będzie lepiej (w większości przypadków).
Dodawajcie swoje przemyślenia, może uda się stworzyć jakąś listę która doda odwagi forumowiczom i pomoże się przygotować do zabiegu.