• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Krótkie Wędzidełko

patry

New member
Siema ponad miesiac temu miałem plastyke napletka. Niepokoi mnie kilka rzeczy i fajnie jakby ktoś napisał swoje odczucia. Moje wedzidelko po operacji wyglada jakby bylo calkowicie wyciete a w miejsce wstawiony szew to raz. patrzylem na zdjecia innych i mieli to zrobione troche inaczej. Dwa w stanie spoczynku wedzidelko dalej wyglada na przykrotkie i napletek nie rozprowadza sie az tak by byl ,,plaski,, na trzonie. nie wiem czy to kwestia tego szwu bo tak jakby napletek dalej sie blokuje w jednym miejscu i nie chce isc dalej przez to wyglada jakby miedzy zoledziem na napletkiem byla przerwa. do tego napletek w wzwodzie raz wraca na sama gore a raz zostaje i blokuje sie o podstawe zoledzia. jak szew calkowicie sie rozpusci to to znika? Jak u was Panowie to wygladalo. w spoczynku normalnie schodzi.

user842

Active member
Nazwa operacji "wydłużenia" wędzidełka często jest myląca, ponieważ zwykle polega tak naprawdę na jego całkowitym lub częściowym usunięciu.

Po wycięciu wędzidełka w miejscu cięcia zostaje blizna, która może być na początku mniej elastyczna niż reszta skóry, przez co faktycznie może działać tak jak przykrótkie wędzidełko. Gojenie się blizny to sprawa indywidualna, różnie z tym bywa. U niektórych goi się szybko, u innych bardzo wolno lub tworzą się powikłania typu blizna przerostowa czy bliznowiec.

Jeśli blizna jest u Ciebie sztywna, to polecam stosowanie maści na blizny. Istnieją maści bez recepty, jednak są też specjalne maści na receptę, o dużo bardziej intensywnym działaniu.

Sam miałem problem ze sztywną blizną po wycięciu wędzidełka, poszedłem na konsultację do urologa i lekarz dał mi receptę na specjalną maść, którą miałem stosować przez 2-3 tygodnie - zadziała bardzo dobrze, zmiękczyła bliznę o jakieś 90%.

To, że podciągnięty napletek czasem zostaje wyżej, czasem zsuwa się na żołądź raczej nie jest niczym złym, o ile cię nie boli, nie uwiera i nie ma problemu ze zsunięciem go ręką.

Jeśli mówisz, że napletek blokuje się w jednym miejscu, to być może jest to kwestia blizny, choć bez zdjęcia trudniej to ocenić.

Ogólnie warto zawsze się skonsultować z lekarzem w związku z wszelkimi wątpliwościami.