• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Dojrzewanie

Ksawier12

New member
Mam 12 lat i martwię się o swoje dojrzewanie, większość kolegów chwali się tym że urósł im penis i mają tam włosy a jednemu zaczęły rosnąć włosy pod pachami i normalnie może mieć wytrysk. Ja mam tylko parę ciemnych włosków zaraz nad penisem i robią mi się takie cienkie jasne np na jądrach mimo, że ogólnie włosy mam ciemne wręcz czarne nienejsyem blondynem bo słyszałem że włosy na dole ma się takie mniej więcej takiego koloru jak te na głowie . Nie próbowałem jeszcze masturbacji ale boje się że jeśli nie dojrzewam za bardzo to i tak wytrysku nie mam. Czy mam jeszcze czekać z dojrzewaniem czy to już może być coś nie tak ?

commonlynxx

Active member
Wiesz każdy może nieco inaczej dojrzewać a kolor włosów łonowych chyba zazwyczaj jest ciemniejszy niż na głowie (promieniowanie uv chociażby sprawia, że kolor włosów jest bledszy).
Polucje nocne już powinieneś mieć jako 7 klasista. A jak myślisz, że coś z twoim wytryskiem może być nie tak to po prostu sprawdź jaki masz ;)

MoimZdaniem

Active member
Masz dopiero 12 lat, a każdy organizm inaczej dojrzewa. Do tego koledzy mogą się przechwalać i mieć tyle samo albo i mniej niż ty. Również facet z ciemnymi włosami na głowie nie musi mieć w ogóle zarośniętej klatki. Nowe pokolenia są mniej zarośnięte niż ludzie 50, 100 i więcej lat temu. Już po swoim pokoleniu lat 90. to zauważyłem. Mój kolega miał np. sporą brodę w wieku 16 lat, ja wąs dopiero w wieku 20 . Pytanie poboczne. Stulejki nie masz przy okazji?

Ksawier12

New member
Wiesz każdy może nieco inaczej dojrzewać a kolor włosów łonowych chyba zazwyczaj jest ciemniejszy niż na głowie (promieniowanie uv chociażby sprawia, że kolor włosów jest bledszy).
Polucje nocne już powinieneś mieć jako 7 klasista. A jak myślisz, że coś z twoim wytryskiem może być nie tak to po prostu sprawdź jaki masz ;)
Probowałem i wyleciała tylko taka mała biała kropla

Morrales

Member
Wszystko z tobą ok, małymi krokami robi się z ciebie mężczyzna. Masz 12 lat - to dopiero początek, całej zabawy. Ciesz się ostatkami dzieciństwa, to już nigdy nie wróci. Resztę życia jeszcze dość nacieszysz się masturbacją, poznasz też dziewczę i z czasem wasza relacja wejdzie na nieco wyższy poziom. U mnie było podobnie, owłosienie zaczęło pojawiać się właśnie w tym wieku i też pamiętam taką pierwszą białą kroplę, która wylądowała na niebieskich dresowych spodniach i została plama - moja mama raczej zorientowała się o co chodzi i z uśmiechem kazała mi je przebrać. Nie patrz też na kolegów - każdy dojrzewa w innym tempie. Ja jestem ze stycznia, mój przyjaciel ze szkolnej ławy był z końca listopada - ja miałem już skończone 14 lat i całkiem rozwinięte owłosienie łonowe on był "tam" był jeszcze całkiem łysy. Widzisz, niby ta sama klasa a różnica prawie roku, to też ma duże znaczenie! Nie bój się - nic cię nie ominie! BTW, skoro zamieszczasz wpis właśnie na tej miłościwej stronie - sprawdź, czy możesz odprowadzić napletek bez problemu i daj znać, czy wszystko ok.

Trolo

Well-known member
Nie można powiedzieć, że coś być powinno, albo nie powinno być w danym wieku. Każdy dojrzewa w innym tempie. Niczym się nie przejmuj, na pewno dojrzewasz i wszystko przyjdzie w swoim czasie.

toastt

Well-known member
Morrales bardzo dobrze napisał, sam bym tego lepiej nie ujął. U mnie wyglądało to podobnie. Z początku wytrysk był zaledwie małą kroplą (lub nie było go wcale), a nie minęło kilka miesięcy i "machina" ruszyła z kopyta. Podobnie też było z owłosieniem łonowym. Myślę, że nie dalej jak za rok będziesz tu mógł napisać (lub nie – zależy, czy będziesz chciał), że u Ciebie też już nastąpiły duże postępy. Powodzenia.

Michał19851

New member
Cześć wszystkim zauważyłem że jest poruszony temat dojrzewania, to postanowiłem zapytać. Mam 9-letniego syna i ostatnio niepokoi mnie jeden temat. Przy kąpaniu zauważyłem że rosną mu czarne włosy nad penisem. I że ma dość mocne owłosienie na plecach i szyji taki meszek jakby biały ale bardzo gęsty. A najbardziej mnie niepokoi wielkość i wygląd jego członka, wygląda minimum jak u 14-latka, ma cały czas wzwód (chyba nigdy nie widziałem żeby miał luźnego) jest bardzo niskiego wzrostu drobny chłopiec, wygląda nawet na mniej niż na 9 lat. powiedzcie mi czy udać się do lekarza w sprawie przedwczesnego dojrzewania czy przesadzam l, może być to niebezpieczne dla dziecka?

A jeszcze dodam że mam drugiego syna co ma 12 lat i nie ma ani grama włosów w tych miejscach, i ma o połowę mniejszego niż ten dziewięciolatek.

commonlynxx

Active member
Owłosienie jak owłosienie, ale długotrwały wzwód to sytuacja nie prawidłowa. Wpisz priapizm w Google. Już samo to powinno skłonić cię do wizyty u lekarza z dzieckiem. A przy okazji zobaczy czy dojrzewanie nie jest przedwczesne (szybkie owłosienie łonowe).

Michał19851

New member
Dziękuję za odpowiedź. Doczytałem i rzeczywiście ten priapizm to nawet obiaw białaczki jest. Kiedyś lekarka powiedziała że wzwody u chłopca w takim wieku to normalne ale dziwne jest dla mnie to że on ma praktycznie całą dobę wzwód. Tak więc jutro prywatnie do lekarza. Pozdrawiam

Michał19851

New member
Cześć, nic konkretnego nie wiemy poza tym że mamy zrobić szczegółowe badania krwi, zwiększyć aktywność ruchową, i zmienić na luźną bieliznę żeby miał chłodniej. Z wynikami za dwa tygodnie mamy przyjść i obserwować. Dziś od samego rana jak wstał do godziny 13-14 cały czas członek sztywny. Jeśli nie przejdzie to możliwe będzie skierowanie na zabieg nakłuwania ciał jamistych. Co do pojawiających się włosów to podobno już częste że pojawiają się tak szybko. Lekarz powiedział że zdarza się to coraz częściej że dzieci mają w wieku 9 - 10 lat pierwsze owłosienie w okolicach członka. Ogólnie według doktora to ma zniekształcony członek od ciągłych wzwodów i rzeczywiście jest w jednym miejscu węższy a w innym grubszy.