• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Czas na zabieg

pierniq

New member
Cześć 🙋
Decyzja podjęta, zabieg 12 listopada. Jadę do Gdańska, nie mam daleko ale jednak podróż więc pytanie do osób które podróżowały zaraz po zabiegu. Jak daliście radę, czy nie obawialiście się krwawienia podczas przemieszczania? Lekarz trochę mnie nastraszył że bardzo rzadko ale może czasem w pierwszych 12 h dojść do sporego krwawienia i trzeba wrócić do niego bądź zgłosić się na SOR.
Martwię się też tym iść może dojść do zakażenia, wprawdzie przez pierwsze 48h opatrunek ma nie być zdejmowany więc tam może się coś urodzić stąd moje obawy. Czy ktoś z Was musiał przyjmować w związku z takim zakażeniem antybiotyki doustne? Bo wiem że maść jest z antybiotykiem ale dopiero po 48 h można smarować. Co z kąpielami przez pierwsze dni? Wiem dużo już tych tematów z podobnymi pytaniami ale może nie zaszkodzi jeszcze mój 😅 a dotrze może do szerszej grupy.
Dzięki stulejarze!

Arek4u

Member
Ja na zabieg jechałem ponad godzinę autem , na szczęście pojechałem z żoną więc ona prowadziła w drodze powrotnej , po zabiegu siedziałem jeszcze godzinę w szpitalu czekając na wypis , przed wyjściem lekarz jeszcze sprawdził czy nic się nie sączy , w razie co miałem przy sobie leki przeciwbólowe gdyby znieczulenie puściło i miało mocno boleć . Po kilku dniach poszedłem prywatnie do jakiegoś urologa i dostałem leki do ustne i maść z antybiotykiem bo miałem lekki stan zapalny w 4 lub 5 dniu, pomogło szybko .

Co do kąpieli to ja akurat mam prysznic więc odpalałem lekko wodę żeby spływała po mnie , penisa zbytnio nie ruszałem , bardziej woda z mydlinami go zlewała która spływała ze mnie , nie wycierałem go ręcznikiem , albo czekałem aż sam wyschnie , ewentualnie lekko gazikiem pomogłem . Ja miałem pierwsza zmianę opatrunku po 24h . Raczej wątpię że dasz radę go trzymać 48h po obrzezaniu różnie to bywa z sikaniem , jeżeli pójdziesz a nie będzie jeszcze pełnego ciśnienia to możesz sikać na wszystkie strony , a także na opatrunek , jeżeli kilka kropli to jeszcze luz , popsikasz octaniseptem ale jak go całego zmoczysz to trzeba zmienić bo wtedy może dojść do zakażenia.

pierniq

New member
Dzięki za odpowiedz. Właśnie się boję jak brać prysznic przez te początkowe dni 😅 ale no dobra jakoś to będzie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

multad

Member
Ja sam na zabieg jechałem z jakąś godzinę, od razu po zabiegu gadka szmatka 5 minut i po tym wsiadłem do auta i pojechałem ale droga powrotna po 40 minutach zaczęła być trudna bo zaczęło mnie całego wyginać z bólu 😌 ale dojechałem jakoś. Opatrunek zdjąłem po około 6 godzinach od zabiegu żeby zrobić siku i było trochę krwi ale bez dramatu. Lekarz dał mi antybiotyki doustne w 2 tygodniu po zabiegu. Miałem zakaz mycia penisa do momentu kiedy zacznie być suchy czyli u mnie to było 25 dni 💀

Lucca

New member
Gratki decyzji!👏 Jeśli chodzi o transport, ogarnij kogoś lub ubera, powrót samemu jest dość ryzykowny (raz, że znieczulenie i leki przestają działać, dwa nie skupisz się) xd

Ja brałem pierwszy prysznic 24h po zabiegu wg zaleceń (bardzo delikatnie, unikać mocnego strumienia wody i jakiś lekki płyn) i było git, po tym pierwsza zmiana opatrunku (octanisept, maść z antybiotykiem i ciasny opatrunek ) i tyle😃 super się goiło, żadnych krwawień, opuchlizny ani zakażenia 😁

pierniq

New member
No na ubera żeby jechać 250 km to mnie nie stać xD 😂
Mam nadzieję że u mnie też będzie dobrze i szybko się goiło. Dzięki 🤩

A co do znieczulenia to podobno będzie podawać jakąś mieszankę kilku i ma to trzymać minimum 8 h po zabiegu jeszcze.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

GallAnonimPL

Active member
Ja po zabiegu czekałem 6 godzin na pociąg, a potem 8h jechałem pociągiem. Pomiędzy lekarz-hotel, dworzec-hotel, dworzec-dom taksówką.
I nic nie bolało, ani nie krwawiło.

Czy krwi coś było? Po zdjęciu pierwszego opatrunku była krew, ale czy dużo?
5-10 ml? Gazik w 70% czerwony i tyle, ale nie żeby z niego kapało krwią.

No trochę się bałem przemieszczać, ale wszędzie taksówką i pociągiem.
Chociaz co prawda przeszedłem tego dnia z 500 metrów na pieszo.

Antybiotyku nie brałem.
Nie dostałem prawdopodobnie dlatego, że do była rana czysta.
Nie, że miałeś np wrośnięty paznokiec z ropą i on dopiero był operowany. To wtedy dają antybiotyk.

Ja mialem zakaz moczenia penisa, używac tylko octeniseptu i linomag.
Chociaż i tak jedynie głowe i nogi myłem a reszte ciała chusteczkami higienicznymi mokrymi ;P
[Niby moge brać prysznic, a opatrunek po tym zmienić, ale wole nie ;P]

Ostatnia edycja: