• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Ból w piątej dobie po plastyce napletka i wędzidełka

biały

New member
Witam, pięć dni temu przeszedłem zabieg plastyki napletka oraz wędzidełka i do wczoraj wszystko było ok. Lekarz zalecił mi treningi ściągania napletka już na drugi dzień po zabiegu i tak też robiłem. Do wczoraj nic mnie nie bolało i ściągałem bez problemu cały napletek. Dziś w nocy już spać nie mogę bo mnie strasznie boli bez wzwodu pomimo silnych leków przeciwbólowych które dostałem od urologa. Ściągnięcie napletka w tej chwili powoduje napływ łez do oczu. Czy ktoś miał taki problem?

biały

New member

Na pierwszym zdjęciu przez pierwsze dni można było ściągnąć napletek bez problemu nawet przy wzwodzie. Na drugim zdjęciu po czwartej dobie tylko tyle i tylko w spoczynku ale ból jest ogromny

Lekarz powiedział że jak nie będę tego ćwiczył kilka razy dziennie to problem powróci. Ale jak tu ćwiczyć w takim bólu. Obawiam się że to się już zrasta i ciężko to będzie wyćwiczyć.

biały

New member

Mam nadzieję, że teraz działają. Ostatnie zdjęcie przedstawia to co mogłem bez problemu zrobić przez pierwsze dni. Na tym forum dowiedziałem się że stosujecie maść betadine lub help4skin zakupiłem i mam obie. Urolog nic nie mówił zeby je stosować ale widzę że Wy je stosujecie z powodzeniem. Czy mogę stosować te z wymienionych 5 dni po zabiegu?

olekf646

Active member
Ja nic,żadnych maści nie uzywałem,tylko octanisept i mycie 2 razy dziennie,delikatne mycie polewanie wodą,ewentualnie patyczkiem do ucha przemywanie szwów,spuchło ci to więc nie da się zdejmować,a nałożyć spowrotem możesz? Jak ci to spuchnie bardziej to zrobi ci się załupek a to już jest poważne,ogólnie no już na tych zdjęciach widač oponę,bo limfa nie ma jak odpływać,spróbuj nałożyć napleta na żołędzia,i fiuta trzymaj w górze,żeby limfa miała lepszy odpływ,to ważne

biały

New member
Tak mogę nałożyć najgorzej jest po nocy. ćwiczę przynajmniej 4x10 tak wyczytałem na forum. Lekarz nie wiele mi powiedział tylko tyle że octenisept i odkażać raz dziennie kalium hypermanganicum (takie tabletki które tworzą różowy roztwór) i ćwiczyć dużo ćwiczyć żeby się nie zarosło. Od Was uczę się najwięcej czytając Wasze posty.

olekf646

Active member
No to bardzo dobrze jak możesz nakładać spowrotem,pilnuj tego,jak się powiększy oponka,to nabrzmiałe ten różowy napletek,to nasuń napletek na zolądz i tak zostaw,na noc też bym go nasuwał żeby zakrywał,jak przy takiej opuchliźnie możesz zdejmować i zakladać to elegancko,znaczy że jest miejsce i powinno być dobrze jak się wygoi