Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: O ksylitolu do słodzenia

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    sie 2017
    Posty
    1
    Oznaczenia postów

    O ksylitolu do słodzenia

    Używacie ksylitolu zamiast cukru? Zdrowy, modny, chyba każdy słyszał co to jest ksylitol... Chciałem tylko uwrażliwić na zakupy. To ważne, czy kupujemy fiński, czy chiński. Ten z Chin jest z kukurydzy, szkodliwy dla środowiska (proces wytwarzania), a przede wszystkim Chińczycy dostarczają nam produkty spożywcze oparte na GMO. Prawdziwy ksylitol pochodzi z Finlandii, z definicji jest wytwarzany z brzozy, dlatego nazywany jest cukrem brzozowym. Tak tylko chciałem podzielić się tą informacją…

  2. #2
    Junior Member
    Dołączył
    gru 2016
    Posty
    8
    Oznaczenia postów
    Ja kupuję ten fiński. Wystarczy znaleźć dobry sklep (pełno tego w internecie) i cena aż tak nie boli. Musiałem zrezygnować z cukru ze względu na zdrowie, ale nie potrafię zrezygnować ze słodkiej kawy z mlekiem trochę się bujam po lekarzach z powodu niskiego ciśnienia i jeden z nich właśnie polecił zamienić cukier na ksylitol. A poczytałem też o ciśnieniu tutaj Zbyt niskie ciśnienie i jego skutki - Kobiety.pl i okazuje się, że nie tylko nadciśnienie może być niebezpieczne. Przy spadkach ciśnienia lekarz zaleca kawkę, ale bez zmiany trybu życia i leków niestety nie obejdzie się.

  3. #3
    Member
    Dołączył
    wrz 2016
    Posty
    85
    Oznaczenia postów
    Podobno nie można go (xylitolu) dużo używać w ciągu doby ???

  4. #4
    Junior Member
    Dołączył
    paź 2017
    Posty
    7
    Oznaczenia postów
    Osobiście używam ksylitolu i agawy (ale agawa to cukier prosty). A skąd masz takie dane, że nie można?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35